Care este cheia succesului in tratamentul ortodontic?

Succesul inseamna sa ajungi acolo unde ti-ai propus, dar inseamna si ca tinta sa fie cea corecta.

Un exemplu simplu care poate ilustra acest lucru este situatia in care doi pasageri calatoresc in acelasi compartiment al unui tren ultramodern. Singura diferenta dintre cei doi este faptul ca unul dintre ei a urcat in trenul gresit, adica destinatia lui este cu totul alta decat cea a trenului! Daca ar fi sa cantarim importanta celor doua elemente :trenul si destinatia aleasa in atingerea scopului, care ar  avea o importanta mai mare? Cred ca veti fi de acord cu mine cand afirm ca alegerea destinatiei! Odata aleasa destinatia corecta, poti ajunge acolo cu aproape orice.

Daca ar fi sa traducem exemplul de mai sus in termenii tratamentului ortodontic, alegerea destinatiei inseamna DIAGNOSTIC si PLAN TERAPEUTIC, iar trenul inseamna APARATELE ORTODONTICE si MANOPERELE TERAPEUTICE folosite. Putem afirma ca 80% din cheia succesului in tratamentul ortodontic este dat de DIAGNOSTIC si PLAN TERAPEUTIC, restul de 20% revenind APARATELOR ORTODONTICE si MANOPERELOR TERAPEUTICE. Comunicarea eficienta si buna cooperare dintre pacient si medic fiind fundalul pe care intreg procesul decurge optim.

Daca diagnosticul si elaborarea planului terapeutic are o importanta cruciala , merita sa-i acordam mai multa atentie . Scopul acestui articol este de a detalia putin procesul de diagnostic in scopul de informare al prospectilor pacienti. Practic se doreste un raspuns la intrebarea: “De ce nu poate doctorul sa-mi dea raspuns la toate intrebarile mele de la prima vizita, sau de ce nu pot pleca deja cu un aparat dentar de la prima sedinta?”

Procesul de diagnostic seamana oarecum cu munca detectivilor sau a investigatorilor. Examinarea clinica, inregistrarile( fotografia, amprentele, radiografiile, montarea modelelor in articulator, folosirea tehnologiei CAD CAM pentru previzualizarea rezultatelor tratamentului) reprezinta faza de culegere a informatiilor . Cu cat mai multe si mai detaliate sunt metodele de investigare, cu atat mai exacte sunt informatiile culese! Urmeaza faza de prelucrare a informatiilor, “munca din spatele scenei”, care poate dura ore sau zile, in functie de dificultatea cazului. Scopul este identificarea “infractorilor”, adica a cauzelor care au dus la aparitia problemelor, identificarea listei de probleme, a tipologiei faciale si de dezvoltare a pacientului, a limitelor cu care ne putem confrunta , etc. Odata lista de probleme completata, urmeaza elaborarea planului terapeutic, care seamana cu scenariul unei actiuni de anihilare a “infractorilor”. Practic se raspunde la intrebarile:” Ce am de facut ? Cu ce ? Cand ? Care sunt limitarile/pericolele ? Cate variante am ?”

De obicei a doua sau a treia sedinta este cea in care le este prezentat pacientilor diagnosticul si planul terapeutic propus, iar medicul raspunde tuturor intrebarilor pacientului. Aceasta sedinta are o importanta deosebita, deoarece informatiile trebuie transmise intr-o maniera cat mai clara astfel incat pacientul sau apartinatorii sa poata lua o decizie informata in legatura cu tratamentul ortodontic.

In continuare as vrea sa exemplific metodele de investigare folosite in procesul de diagnostic.

Examinarea clinica

adult

Ne furnizeaza informatii esentiale, unele dintre ele neputand fi obtinute cu alte metode de investigare, referitoare la istoricul pacientului, mostenirea genetica,estetica faciala, estetica dentara, dinamica aparatului masticator, obiceiuri vicioase , malfunctii, starea de sanatate a tesuturilor dentare si de sustinere a dintilor, etc.

Fotografia

Memoria vizuala este diferita de la om la om. Dar oricat de buna ar fi, nu dureaza suficient de mult si nu poate stoca toate detaliile necesare. Aici ne ajuta fotografia. In plus, ne ajuta sa cuantificam unele probleme observate la examinarea clinica, sau chiar sa descoperim altele noi. Inregistrarile video pot stoca informatii despre obiceiuri vicioase sau malfunctii ale aparatului masticator. Fotografiile sunt un instrument extrem de valoros in prezentarea planului terapeutic, deoarece asa cum se stie, o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte.

Modelele de studiu

Modelele de studiu practic sunt “dintii pacientului pe care ii putem lua in maini” . Avem nevoie de acest lucru in scopuri multiple: masuratori, analiza ocluziei (muscaturii), montarea in articulator , set-up diagnostic, realizarea aparatelor dentare in laboratorul de tehnica ortodontica,etc. Pentru multi pacienti este o experienta inedita momentul in care pot sa-si vada dintii din toate unghiurile, pot sa-i tina in maini. Deasemenea, este un instrument deosebit de valoros in explicarea diagnosticului si a planului de tratament.

Radiografiile


Radiografiile sunt esentiale pentru un diagnostic de finete . Cei mai multi pacienti cand aud de radiografii au o oarecare retinere datorita radiatiilor folosite pentru obtinerea lor. Dar vestea buna este ca tehnologia radiologica a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare extraordinara, dand nastere la noi metode de investigare sofisticate, dar mai ales rezultand intr-o reducere majora a dozei de iradiere. Va ofer un link util care prezinta doza de radiatii folosita pentru diversele radiografii:

http://www.isox.ro/page/intrebari_frecvente.html

Minimul de radiografii necesare pentru un diagnostic corect sunt radiografia panoramica si teleradiografia de profil. Aceste radiografii ne permit “accesul” la structurile profunde ale fetei, a caror analiza ne ofera pe de o parte informatii inaccesibile prin alte mijloace si pe de alta parte ne confirma unele prezumtii facute pe baza celorlalte metode de investigare.

Acestor doua radiografii li se pot alatura in caz de nevoie, tomografii computerizate cu fascicul conic ale diverselor parti anatomice sau ale intregii fete, rezonanta magnetica a articulatiei temporomandibulare. Aceste metode de investigare merita un articol de prezentare separat.

Montarea modelelor de gips in articulator

Mentionam mai sus ca modelele de studiu sunt folosite si pentru analiza lor intr-un articulator. Dar ce este articulatorul? Ce informatii suplimentare ne poate oferi? Practic ne permite reproducerea pozitiei maxilarelor fata de articulatii si a dinamicii miscarilor in masticatie. De asemenea ne permite identificarea contactelor dentare nedorite care produc modificarea miscarilor mandibulei in scopul evitarii acestor contacte. Miscarile modificate insa inseamna articulatii descentrate si contractii musculare nedorite, care pot declansa sindromul algo-disfunctional al articulatiei temporomandibulare . Acest sindrom este foarte raspandit in randul populatiei, cu simptome variind de la clicuri la deschidere si inchidere, bruxism (scrasnirea dintior) si pana la dureri in zona articulatiei, gatului, capului, spatelui, limitarea deschiderii gurii.

Tehnologia CAD CAM

http://www.insigniasmile.com/index.php

Este varful de lance in tehnologia care acompaniaza diagnosticul si tratamentul ortodontic. Stim cu totii ce ajutor extraordinar poate fi computerul in orice domeniu de activitate. Pentru ortodontie inseamna acuratete maxima, vizualizarea rezultatelor tratamentului inca inainte de demararea lui, realizarea unor aparate dentare personalizate care ofera comfort sporit, durata de tratament redusa si precizie. Este o tehnologie dezvoltata in SUA, doar de 2-3 ani, dar ne mandrim cu faptul ca B-line va poate oferi si dumneavoastra acest tip de tratament.

Examinarile complementare in diverse specialitati stomatologice

Unele cazuri necesita examinarea si eventual tratamentul din partea medicilor specialisti din diverse domenii ale stomatologiei, cum ar fi parodontologia, chirurgia dentoalveolara, chirurgia maxilofaciala, endodontia, protetica. Colegii nostri ne ajuta in evaluarea starii de sanatate a tesuturilor dentare si adiacente, precum si in tratamentul diverselor afectiuni care cer amanarea tratamentului ortodontic pana la stabilizarea situatiei. Tratamentul ortodontic are eficienta maxima doar cand medicul ortodont lucreaza in echipa cu colegii din celelalte specialitati.